Perhekerho

Perhekerho

Perhekerhon tarkoituksena on järjestää yhteistä tekemistä vanhemmille ja lapsille, opettaa heitä leikkimään yhdessä sekä tukea monikulttuurisia kohtaamisia suomalaisten perhekerholaisten kanssa. Kerhoon ovat tervetulleita äidit, isät ja heidän alle kouluikäiset lapsensa.

Keskuksen kerhoa ovat pääasiassa vetäneet seurakunnan perhekerhojen vetäjät. Keskuksen työntekijä on ollut apuohjaana tai vetänyt kerhoa joka toinen viikko. Kerho on sisältänyt esim. laululeikkejä, kuvasuunnistusta, runoja, vapaata leikkiä, leivontaa, musisointia jne.

Kerhoon haluttiin luoda rutiineja, jotka toistuvat viikosta toiseen. Erityisesti kerhon aloittaminen ja lopettaminen samalla tavoin havaittiin tärkeäksi. Kerhon pituus on ollut 1,5 tuntia. Kerhon osallistujamäärästä riippuen ohjaajia on hyvä olla 1-2.

Kerhon sääntöihin on kuulunut ajoissa paikalle tuleminen. Kerhoon ei ole myöskään päässyt ilman vanhemman seuraa. Tällä tavoin on erotettu perhekerhon ja lastenhoidon raja. Muutaman kerran kerhon vieraiksi saapuivat myös kunnan perhekerholaiset. Silloin on ollut vipinää ja vilskettä!

Hyvät käytännöt

  • Luo kerholle ruutiinit, joita toistetaan vetäjästä riippumatta.
  • Kerhon alussa on hyvä käydä kerhon rakennetta läpi kuvakorttien avulla.
  • Kannusta vanhempia osallistumaan ja auttamaan lapsia toiminnoissa. Yhteistyötä korostavat askartelut ovat hyviä.
  • Pidä eri toimintojen pituus kohtuullisena mielenkiinnon säilyttämiseksi.
  • Järjestä kerhokertoja, joissa on mukana kuntalaisia.
  • Hyvällä säällä järjestä toimintoja ulkoilmassa.
  • Laululeikit ovat lasten suosiossa. Yhdessä musisointi on koettu ryhmää rauhoittavaksi, vaikka melua syntyisikin.

Ideat

Tee temppurata, jossa lapsi joutuu tasapainoilemaan, pomppimaan yhdellä jalalla, ryömimään, kiipeilemään ja hyppimään. Vanhemmat avustavat lapsia radan suorittamisessa. Radalle voi keksiä tarinan.

Lorut kannattaa kirjoittaa omille pahvinpalasille. Pahveihin voi piirtää loruja kuvaavia kuvia tai leikata ne tiettyyn muotoon. Päällystä kortit kontaktimuovilla ja laita ne lorupussiin. Lorupussista lapset saavat yksitellen nostaa kortin. Lisää loruihin esim. käsien ja jalkojen liikkeitä.

Image Image