newrooz

Juhlat

Juhla on arkisesta menosta poikkeava tilaisuus jonkin kunniaksi tai muistoksi. Juhlia voidaan järjestää esim. kalenterivuoden tai valtiollisten ja kristillisten juhlapäivien mukaan. Juhlien tarkoituksena on hauskanpito, yhdessäolo, asiakkaiden hyvinvoinnin tukeminen sekä myös suomalaisen kulttuurin ja tapojen opetus.

Juhlat voivat olla luonteeltaan hyvin erityyppisiä (esim. karnevaali, karaoke, disko, naamiaiset, markkinat). Juhlan viettämisen ei tarvitse osua juuri kyseiselle juhlapäivälle, vaan niitä voidaan viettää henkilökunnan työaikojen mukaan.

Juhlien järjestely ei välttämättä vaadi suurta työmäärää ja ennakkovalmisteluja. Jos juhlaan halutaan liittää esim. ruokaa, koristelua tai ohjelmaa, niin silloin järjestelylle tulee varata enemmän aikaa. Muista vastuuttaa asiakkaita juhlien suunnitteluun. Tehkää henkilökunnan kesken aikataulu ja jakakaa vastuualueet. Huomioikaa aika minkä järjestelyt, ostokset ja ruoanvalmistus vaatii. Kaikki lähtee budjetista.

Juhlia ja ideoita:

 •  Laskiainen

Laskiaisena pitää lähteä nauttimaan ulkoilmasta. Menkää laskemaan yhdessä mäkeä, kisailemaan eri viesteissä, leikeissä ja peleissä.

 • Ystävänpäivä

Päivään voi liittää askartelua, runon kirjoituskilpailun tai yhteisleivonnan. Ystävänpäivänä voi tehdä vierailun esim. läheiseen vanhainkotiin.

 • Pääsiäinen

Pääsiäisenä voidaan askarrella ja etsiä piilotettuja munia luonnosta. Juhlaan tietenkin kuuluu mämmin maistelua ja virvontaa. Asiakkaille voidaan kertoa kuinka pääsiäisen viettoperinteet vaihtelevat Suomen sisällä. Juhlaan voi liittää kilpailun parhaiten pukeutuneesta noidasta.

 • Vappu

Vappubileet! Järjestäkää disko. Asiakkaiden kanssa voi etukäteen tehdä simaa ja munkkeja.

 •  Koulun päättäjäiset

Päättäjäiset voivat myös olla kesäjuhla. Juhlassa voidaan järjestään tanssikisa, musavisa, ulko-olympialaiset jne.

 •   Juhannus

Juhannuksena lähdetään tietenkin ulkoilemaan: uimaan, kalastamaan ja paistamaan makkaraa. Tehkää retki jonnekin rannalla tai laavulle.

 • Newrooz

Juhlan vietto lähtee asiakkaista, joille annetaan vastuu juhlan järjestämisestä. Pyri tarjoamaan juhlatila ja mahdollisuuksien mukaan musiikkivälineet.

 • Halloween

Paras juhla naamiaisten viettoon! Järjestäkää kilpailu: paras asu palkitaan tai kuka kaivertaa hurjimman kurpitsan. Ohjelmanumerona voi olla vokin oma Pelkokerroin, jossa esim. kävellään sokkona joku metsärata ja maistellaan erilaisia ruokia (noppaluku määrää mitä tulee syödä).

 • Itsenäisyyspäivä ja linnanjuhlat

Asiakkaille voidaan kertoa Suomen historiasta sekä katsoa linnanjuhlia. Miksi ei myös järjestää omat linnanjuhlat?

 • Joulu

Oma joulujuhla, jossa vierailee joulupukki jakaen lapsille lahjoja. Lahjoja kannattaa kysellä esim. SPR:n osastolta, kirppiksiltä, surakunnalta tms. Juhlassa voidaan laulaa, järjestää jonkinlainen jouluesitys (asiakkaiden tai työntekijöiden esittämänä), maistella glögiä, piparkakkuja ja joulutorttuja.

 • Uusivuosi

Vuoden vaihteessa voidaan järjestää juhlat, joihin asiakkaita velvoitetaan keksimään ohjelmaa. Ohjelma voi olla Talent-tyyppinen kilpailu. Ulkonuotiolla voi vaikkapa valaa uudenvuoden tinat ja leikkimielisesti ennustaa tinoista tulevaa.

Image Image