master chef

Ruhala Master Chef -kilpailu

Master chef –kilpailu liittyi asiakkaiden juhlapalvelukurssin (kotitalouskerho) ”lopputyöhön”. Asiakkaille oli opetettu mm. tarjoilutaitoa, erilaisia juhlatilaisuuksien kattauksia ja tarjottavia joiden tuli näkyä kilpailun aikana.

Toteutus

Asiakkaat jaettiin ensin kahden hengen ryhmiin, ryhmiä muodostui viisi. Kilpailu järjestettiin Ruoveden vastaanottokeskuksen keittiötilassa, missä oli käytössä tarvittavat kodinkoneet ja keittiövälineet.

Kilpailun teema oli Suomi. Teema näkyi raaka-ainevalinnoissa, sillä tarjolla oli mm. kalaa, perunaa, suklaata, leipäjuustoa, kuohukermaa, viinirypäleitä ja sipulia. Asiakkaiden tuli valmistaa annetuista raaka-aineista suomalaisuutta muistuttava annos sekä keksiä ruoan ympärille juhlapuhe.

Ryhmien jakamisen jälkeen asiakkaille kerrottiin säännöt ja aika sekä näytettiin raaka-aineet. Kaikille ryhmille jaettiin samat raaka-aineet. Asiakkaiden käytössä oli myös yhteinen pöytä, josta sai hakea kisan aikana lisävarustusta annoksiin. Pöydästä löytyi mm. mausteita ja salaattitarpeita.

Ryhmillä oli 15 minuuttia aikaa suunnitella kolme ruokalajia. Tämän jälkeen valmistusaikaa oli yksi tunti. Kaksi tuomarina toimivaa ohjaajaa seurasi ryhmien työskentelyä koko valmistuksen ajan. Ryhmille annettiin lisäpisteitä siisteydestä ja hygieniasta, miinuspisteitä vastaavasti mm. epäsiisteydestä tai mahdollisesti lämpimän veden käytöstä ruoanlaitossa.

Annetun ajan jälkeen ryhmien tuli esitellä tuotoksensa. Tuomareille piti kertoa mitä annoksessa on, miten se kuvastaa Suomea sekä pitää juhlapuhe. Voittajaksi valittiin se ryhmä, jolla oli paras kokonaisuus: annoksen maku, kaikkien ruoka-aineiden käyttö, ruoan ympärille keksitty selitys sekä joukkue, jolla vähiten miinuspisteitä.

Voittajakaksikko valmisti keitettyjä perunoita ja lohta. Selityksenä oli, että suomalaiset syövät paljon terveellistä kalaa. Jälkiruokakokonaisuudessa oli käytetty mm. leipäjuustoa, suklaata ja viinirypäleitä. Idea oli saatu aiemmin järjestetystä coctail- opetustilaisuudesta. Kaksikko piti myös hauskan puheen liittyen suomalaisuuteen.

Tapahtuma oli erittäin onnistunut ja hauska, vaikka keittiössä oli paljon vilinää. Osa ryhmistä oli tosin ymmärtänyt ohjeet väärin ja he olivat valmistaneet vain yhden annoksen, tai he eivät olleet käyttäneet kaikkia ruoka-aineita. Tämä ei kuitenkaan menoa haitannut.

Kyseisenlaisen tapahtuman järjestäminen vaatii erityisesti keittiötilan, jossa on useampi kuin yksi liesitaso ja uuni. Keittiövälineitä tulisi olla monipuolisesti.

 

Image Image