Peppi

Teatteriesitykset

Asiakkaille on tarjottu mahdollisuus osallistua teatterin tekemiseen ja katsomiseen.

Asiakkaat draamantekijöinä

Draamakerhon asiakkaat saivat harjoitella sketsejä ja tehdä videoita muiden nähtäväksi. Esim. vuonna 2012 vastaanottokeskuksen syntymäpäiville valmistui video asiakkaan normaalista päivästä. ”Minun päiväni” oli draamaryhmän käsikirjoittama, videoima sekä editoima. Syksyllä 2013 draamakerhoa veti vokin ulkopuolinen ja vapaaehtoinen vetäjä, jolla oli useiden vuosien kokemus monikulttuurisen teatterin vetämisestä. Ryhmä esiintyi hankkeen loppuseminaarissa improvisaation pohjalta.

Kesällä 2012 Ruoveden kesäteatteriin alettiin työstämään näytelmää nimeltä Peppi Pitkätossu. Keskus otti yhteyttä näytelmän ohjaajaan ja kyseli draamakerhon mahdollisuutta päästä mukaan näytelmään. Neljä asiakasta pääsi mukaan sirkuskohtaukseen ja näyteltävät temput lähtivät asiakkaista itsestään. Kaksi asiakasta lopetti harjoitukset kesken ennen ensi-iltaa, mutta tämä mahdollisuus oli otettu huomioon jo etukäteen. Kahdelle mukana olleelle kokemus oli mahtava. Aiempana vuonna asiakkaamme olivat mukana kesäteatterilla maalaamalla ja suunnittelemalla mm. lavasteita.

Yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen, Pirkanmaan elokuvakeskuksen ja TAMK:n opiskelijoiden kanssa toteutettiin projekti nimeltä ”Kirjeitä maailmalta” (2012-13). Tavoitteena oli tehdä lyhytelokuvia asiakkaista heidän omista lähtökohdista ja kiinnostuksesta käsin. Vastaanottokeskuksen rooli oli olla mukana neuvotteluissa, kertoa kokemuksista sekä valita projektista mahdollisesti kiinnostuneet asiakkaat. Opiskelijat hoitivat asiakkaiden haastattelun ja Elokuvakeskus itse videoiden tekemisen. Yhteistyön lopputuloksena oli kaksi lyhytelokuvaa ja yksi rap-video.

Asiakkaat yleisönä

Paperiankkuri on esitys turvapaikanhakijoiden ja suomalaisten kohtaamisesta.
Paperiankkuri-esityksellä Kansallisteatteri otti osaa suomalaiseen maahanmuuttokeskusteluun.
Paperiankkuri oli Kiertuenäyttämön Vastaanotto-projektin toinen osa. Projektin kolmas osa oli valtakunnallinen kiertue-esitys Paperisilta, jonka ensi-ilta oli 6.12.2011 Kyläsaaren vastaanottokeskuksessa. Kiertue-esitystä esitettiin kaikissa Suomen vastaanottokeskuksissa, myös Ruoveden vastaanottokeskuksessa sekä alle 18-vuotiaana Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden ryhmäkodeissa. Esityksen tarkoituksena oli tuoda ilon, kauneuden ja keskittymisen kokemuksia keskelle vastaanottokeskusten arkea. Esitys oli pääosin sanaton ja kesti noin 35 minuuttia. Esityksen aikana järjestettiin työpajatoimintaa vastaanottokeskusten alle 10-vuotiaille asukkaille (Paperihiiri). Esitys oli erittäin puhutteleva ja asiakkaat antoivat paljon positiivista palautetta. Asiakkaiden ohella henkilökunnastakin osa liikuttui kyyneliin.

Draamakerholaiset kävivät katsomassa SPR Hämeen piirin monikulttuurisuustyöntekijän kutsumana eri kuntia kiertävän esityksen Sotalapsi Ellin evakkotarinan (2012). Esityksen jälkeen oli keskustelutilaisuus karjalaisten evakoiden ja nykypäivän turvapaikanhakijoiden tilanteen samankaltaisuudesta. Vaikka asiakkaat eivät ymmärtäneet näytelmässä puhuttuja dialogeja, he ymmärsivät tarinan taustalla olevan idean, mikä herätti myöhemmin keskustelua Suomen historiasta.

Mänttä-Vilppulan teatteri Onnimanni otti yhteyttä vastaanottokeskukseen, sillä he halusivat muokata kuntalaisille esitettävästä Kallis kotimaani –esityksestä oman version keskuksen asiakkaille. Näytelmän ajatuksena oli esittää eri kunnissa asuvien suomalaisten stereotypioita ja erityispiirteitä. Teatteriväki helpotti dialogien ymmärtämistä kuvilla, selkeämmällä kielenkäytöllä sekä musiikkipainotteisella otteella. Esitystä myös lyhennettiin. Kustannuksia ei syntynyt vastaanottokeskukselle, sillä Onnimanni järjesti esityksen vapaaehtoistyönä ja Serlachius-museo tarjosi teatteritilan.

 

 

Image Image